Doula werkzaamheden

Iedere zwangere vrouw verdient een doula!

Iedere zwangere vrouw
verdient een doula!

Een doula wordt ook wel een geboortecoach genoemd.

Ik heb een studie tot doula gevolgd omdat ik merkte dat er veel moeders vast lopen na hun bevalling. Ze komen dan vaak op mijn spreekuur met de volgende klachten: lastig balans houden tussen moeder zijn en vrouw, het moederschap erg zwaar vinden, niet goed slapen, hun kindje nog niet goed kunnen begrijpen, lichamelijke ongemakken, borstvoeding dat niet goed loopt, psychische in de knoop, angsten en nachtmerries, trauma na bevalling, etc.

Wat ik merk is dat er veel hulp is voor de zwangere vrouw (verloskundige), veel hulp voor de baby (consultatiebureau). Maar in mijn ogen te weinig zorg voor de nieuwe moeder.

Vandaar dat ik nazorg na de bevalling ontzettend aan prijs. Waarom altijd mooi weer spelen en doen alsof een bevalling fantastisch is. Zoek hulp als het juist niet fantastisch is, praat erover, maak onzekerheden bespreekbaar. Daar sta ik voor: Openheid, eerlijkheid, vertrouwen, psycho-educatie ect. Ik help je een weg te vinden in dit nieuwe leven en ondersteun daar waar jij vast loopt.

De rol van de doula wordt gevormd door de persoonlijke wensen van de ouder(s). Ik als doula ken het medisch protocol en geeft mentale en praktische hulp. Voordeel hierbij is dat ik in het verleden ook doktersassistente ben geweest en hierdoor kennis heb van de medische kant. Ik geef bijvoorbeeld tips hoe je je weeën kunt opvangen en de ontsluiting kunt bevorderen. Ik ondersteun door het geven van massages, verkoelende washandjes, drinken etc. Ik geef geen medische ondersteuning, maar begeleidt uitsluitend vanuit mijn kunde en ervaring. Tijdens je zwangerschap zal ik je vooral informeren en emotioneel begeleiden. Het maakt voor mij niet uit of je nu alleen gaat bevallen of dat je partner of iemand anders er bij is.

Ik zal voor jou beschikbaar zijn als je vragen, angsten of onzekerheden hebt rondom je zwangerschap of bevalling. Meestal spreek ik zo’n drie keer af met je in de zwangerschap. Daarnaast kan er contact gehouden worden via whatsapp of door middel van bellen. (Hier zullen goede afspraken over gemaakt moeten worden onderling).

Ik moedig je aan om te blijven vertrouwen, ook als het moeilijk wordt tijdens de bevalling. We hebben tijdens de zwangerschap hopelijk samen een band opgebouwd. Mijn aanwezigheid zal hierdoor hopelijk vertrouwd en veilig aanvoelen. En als je optimaal kunt ontspannen, heb je minder kans op complicaties en medische ingrepen.

Hoe ziet het eruit als je kiest voor een doula?

1

Een vrijblijvend kennismakingsgesprek
(van ongeveer 1 uur)

Het is belangrijk dat wij elkaar leren kennen en dat er een wederzijdse klik is. Als we besluiten met elkaar door te gaan, volgen een aantal uitgebreide sessies waarin je veel informatie krijgt over de bevalling.
2

Rond 20 weken is het 1e gesprek
(Van ongeveer 1 uur)

Dit gesprek zal zich vooral richten op wat is er allemaal gebeurt vanaf moment dat je er achter kwam dat je zwanger was en waar je nu staat. Zijn er vragen, zijn er gevoelens die omhoog komen die prettig zijn om te bespreken, zijn er angsten of trauma’s die mogelijk een fijne zwangerschap in de weg kunnen staan. Er wordt gewerkt aan het verstevigen van de vertrouwensband.
3

Rond 30 weken is er een 2e gesprek
(Van ongeveer 1 uur)

Hier gaan we samen het geboorte plan schrijven. Ik geef aan wat er in zo’n plan kan komen te staan en samen kijken we hoe het plan optimaal aansluit bij jou wensen. Deze kan ten alle tijden aangepast worden. In het geboorteplan komt onder andere te staan wat voor houding je graag tijdens de weeën zou willen aannemen en welke houding tijdens de bevalling, of je pijnbestrijding wilt, wie de navelstreng mag doorknippen, of je het zelf wilt aanpakken, wat je verwacht van eventueel partner, andere mensen die aanwezig zijn maar vooral ook de doula zelf. De doula geeft tips rondom bevalhoudingen, ademhalingstechnieken en wat neem je mee in je vluchtkoffer.
4

Rond 34 weken is er een 3e gesprek ter voorbereiding op de bevalling
(Van ongeveer 1 uur)

Dit gesprek is niet ingedeeld volgens een vast protocol. Alle vragen, onzekerheden en angsten kunnen aan bod komen of stukken die eerder zijn besproken. Hoofdmodes van dit gesprek is, verminderen stress en zorgen voor een veilig fit en gezond gevoel om mee de bevalling in te gaan.
5

Vanaf week 38 tot 42 ben ik beschikbaar voor de bevalling

Je kunt mij dan bellen op het moment dat de weeën zijn begonnen of de vliezen zijn gebroken. Uiteraard bel je als eerste de verloskundige. Tijdens de bevalling is mijn belangrijkste taak alles zo rustig mogelijk te laten verlopen. Wat daarvoor nodig is, verschilt per vrouw en per bevalling. Omdat we elkaar tijdens het voortraject goed hebben leren kennen, weet ik als doula wat jij op dat moment nodig hebt.
lees meer..
Ik luister naar je, stelt je gerust en coach je door de moeilijke momenten. Ik zal je vooral helpen te ontspannen en je te concentreren op je ademhaling. Ik kan tijdens de weeën de bevallingspijn proberen te verminderen met behulp van het geven van tegendruk of massages. Ook begeleidt ik je met de verschillende bevalhoudingen om de bevalling te bevorderen en de baby optimaal in te laten dalen. Ik ben er niet om medische beslissingen te nemen. Hier is altijd een verloskundige voor. De verloskundige of gynacoloog zijn eind verantwoordelijk. Ik kan wel helpen met de communicatie met de zorgverleners rondom je bed. Door extra uitleg te geven, zodat jij alle informatie hebt om de juiste keuzes te maken. Op die manier zorg ik ervoor dat zelfs wanneer het hectisch wordt, de bevalling zo rustig mogelijk verloopt.
 
6

Wanneer je bent bevallen,
trek ik mij wat meer terug op de achtergrond

De moeder en de baby staan nu centraal en andere hulpverleners starten nu hun hulp. Zo ga je kennis maken met je kraamverzorgster, eind gesprek met verloskundige, het consultatiebureau komt langs en waarschijnlijk krijg je ook nog kraambezoek.
7

Ook in de kraamweek ben ik bereikbaar voor vragen

Bovendien zal ik langskomen om na te praten over de bevalling. Tijdens je bevalling krijg je lang niet alles mee, omdat je vaak in je eigen bubbel zit. Daarom is het fijn om na afloop nog vragen te kunnen stellen aan iemand die er speciaal voor jou bij was.
8

Rond 6 weken na de bevalling zal ik weer een afspraak met je hebben

Er wordt dan gekeken hoe het ECHT gaat en of er nog na zorg nodig is. Onzekerheden worden besproken, ect. Als cadeautje zal ik vanuit mijzelf geschreven, een bevallingsverhaal aan je overhandigen. Ook krijg je een klein kraam cadeautje vanuit Praktijk het Vangnet.

Wat ik als doula regelmatig zie is dat het voortraject vaak hetzelfde verloopt. Maar de bevallingen zijn stuk voor stuk bijzonder en beladen. Ik vind het ontzettend mooi om hier deel van te mogen uit maken en moeder in haar kracht te zetten.

Wat ik hierboven al schreef is dat iedereen anders reageert op het moederschap. Je kunt op een roze wolk belanden maar ook in een zwart gat. Nieuwe moeders zijn vaak enorm kwetsbaar en willen alles goed doen.

Als wij het beide eens zijn over deze samenwerking ondertekenen wij dit contract. Dit contract is niet rechtsgeldig, het is alleen voor ons opgesteld zodat we weten waar we aan toe zijn en wat we kunnen verwachten.

KUNNEN WIJ U VAN DIENST ZIJN MET EEN BEPAALD VOORLICHTINGTHEMA?

 
 • Ik ben zeer tevreden over onze samenwerking. Michele is een fijne, betrouwbare en professionele hulpverlener.

  Lisette van Veenendaal

  Super om daar je drempels te verlagen / vervagen en te ventileren wat er aan scheelt. Volledige aandacht voor mij als cliënt en aanreiken van begrijpelijke handvaten.

  Rompie Utrecht

  Ik had vanaf het begin een goed contact met Michèle. Ze confronteert je op een subtiele wijze met jezelf. Ze laat je inzichten ervaren die je eigenlijk al wel kent,... ..lees verder!

  B W
 • Ik heb Michéle als doula gehad nadat wij elkaar hebben ontmoet bij de huisartsenpraktijk. Ik was 17 en zwanger, alles was dus best eng. Michéle stond altijd klaar, heeft fijn... ..lees verder!

  Nienke Spitzers

  Bij Michèle kon ik allereerst even mijn hart luchten. Zij luistert en naar mijn verhaal en tussen de regels door. Hoewel ik best een hoog reflecterend vermogen heb ontwikkeld in... ..lees verder!

  Liesbeth Jansen

  Had gelijk een klik met michelle , voel me relax bij haar, ze luisterd ook echt en is oprecht en eerlijk hoe je dingen anders zou kunnen doen. Ze straald... ..lees verder!

  M
 • Ik vond het erg fijn om een doula aan mijn zijde te hebben, ik voelde me veilig, sterk en onafhankelijk. Ik heb het gevoel dat ik baat bij haar heb... ..lees verder!

  E Tek
 

ZOEK JIJ EEN LUISTEREND OOR OF HULP?
NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP:

ZOEK JIJ
EEN LUISTEREND OOR OF HULP?
NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP: